Friday factday : alles over koolhydraten

Friday factday : alles over koolhydraten

FRIDAY FACTDAY 

Alles over koolhydraten

Oei, koolhydraten! We hebben er een haat – liefdeverhouding mee.
Over koolhydraten doen dan ook verschillende fabels de ronde. Maar, not to worry, wij bespreken er hieronder al enkele zodat jij als Munch babe weet hoe het echt zit ;-).


But first things first, wat zijn koolhydraten nu eigenlijk? Koolhydraten leveren brandstof aan ons lichaam en komen voor in tal van voedingsmiddelen. Bekende voorbeelden als bron van koolhydraten zijn: graanproducten zoals brood en pasta maar ook rijst en bananen. 

Toch zijn niet alle koolhydraten gelijk, er bestaan enkelvoudige en meervoudige koolhydraten. Enkelvoudige bevatten één of twee moleculen. Ze komen bijvoorbeeld voor in fruit. De meervoudige worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. Toch is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk; de meervoudige bestaan namelijk uit ketens van enkelvoudige koolhydraten.

Nu over naar de fabels, wij geven je alvast drie fabels mee over koolhydraten!

Fabel: Van koolhydraten word je dik


Suprise, suprise maar dit is een fabel! Hoewel we het vaak horen, word je van koolhydraten op zich helemaal niet dik! Eigenlijk is het heel simpel: ons lichaam werkt op energie en haalt die uit verschillende voedingsstoffen. Wanneer we meer energie opnemen (of eten) dan we verbranden wordt dit omgezet in vet. En dan komen we natuurlijk bij.
Het zijn dus niet dé koolhydraten waar we dik van worden maar een te veel aan calorieën. 


Fabel: Alle koolhydraten zijn hetzelfde 


We vertelden je hierboven al wat meer over de verschillende soorten koolhydraten.
Maar wist je dat er ook verteerbare en onverteerbare koolhydraten zijn? Verteerbare worden in de voedingsindustrie ook wel glycemische koolhydraten genoemd, of heel simpel: snelle koolhydraten. Wanneer ons lichaam ‘snelle’ koolhydraten verwerkt worden ze omgezet in glucose (een belangrijke energieleverancier ;-). Onze bloedsuikerspiegel zal hierdoor snel stijgen, maar ook weer snel dalen. Gevolg: je hebt weer honger. Voorbeelden van ‘snelle’ koolhydraten zijn bijvoorbeeld snoep of frisdrank.

Onverteerbare koolhydraten of langzame koolhydraten, worden niet door ons lichaam verteerd. “Waarom zou ik ze dan eten?” vraag je jezelf waarschijnlijk af. Wel, langzame koolhydraten zijn belangrijk voor ons maag-darmstelsel. Je kan ze vinden in volkoren pasta, haver, quinoa en groenten. Omdat ze vaak rijk aan vezels zijn, zijn ze bovendien extra gezond want vezels zorgen dan weer voor een langer verzadigd gevoel, dus minder snel opnieuw honger!


Fabel: Je kan enkel afvallen als je een koolhydraat-arm dieet volgt

Fabel! In eerste instantie kan een koolhydraat-arm dieet ervoor zorgen dat je snel wat kilo’s zal kwijtraken maar toch is het geen goede oplossing. Ons lichaam heeft koolhydraten nodig om te functioneren. We halen er niet alleen energie uit, ook onze hersenen hebben er nood aan. Sterker nog, wist je dat onze hersenen niet functioneren zonder glucose (een vorm van koolhydraten)? Wanneer je te weinig koolhydraten opneemt, gaat ons lichaam spiereiwitten gebruiken om toch aan energie te raken. Beter vermijden dus!

Kortom: koolhydraten zijn helemaal niet zo slecht voor ons als hun reputatie doet uitschijnen. Toch willen we het belang van een gebalanceerde levensstijl benadrukken. Een evenwichtig en gezond eetpatroon blijft hierbij nog steeds het beste ;-). 
Terug naar blog